Alhambra de Granada

Den sidste uge har jeg haft besøg af min veninde Tine-Marie. Mandag besluttede vi at tage på sightseeing og vi tog derfor bussen til Granada. En tur på to timer igennem det smukkeste landskab.

Klar til road trip!

Vi havde bestilt billetter til at se Alhambra, som jeg havde hørt skulle være SÅ fantastisk. Jeg har før været i Granada, men kun gået rundt i gaderne. Byen er virkelig smuk og velbevaret med gamle huse og små, hyggelige gader. Der er ca. 240.000 indbyggere, men byen virker større.

Smukt landskab fra Nerja til Granada inkl. Sierra Nevada med sne på toppen

Da vi ankom til Granada var det ikke helt gennemtænkt. Maverne sagde frokosttid, men tidsplanen sagde ”ingen tid at spilde” for vi havde billet til kl. 13 og ankom lidt over kl. 12 med 45 min. fra busstationen til Alhambra, som ligger på toppen af al-Sabika med en fantastisk udsigt over Granada. Vi hoppede på en bybus og nærmest løb de sidste 1,5 km. OPAD, men vi nåede det lige akkurat.

Det har nok været mere rødt i sin storhedstid 🙂

Alhambra
Alhambra er navngivet efter sin rødlige farve og navnet betyder ”den røde”. Det stammer fra det arabiske ord ”qa’lat al-Hamra”, som betyder ”rødt slot”. Indtil 1238 var Alhambra en fæstning, men da Mohammed ben Al-Hamar, den første konge af Nazarí, ankom i det 13. århundrede blev det til et kongepalads.

Udsigten fra Alhambra

Der er sidenhen lavet forstærkninger og blevet restaureret i stor stil. De vigtigste værker blev opført under Carlos V med tilføjelsen af flere værelser samt Palacio de Carlos V. Ikke desto mindre har Alhambra altid fastholdt sin karakter af at være et muslimsk palads.

Palacio nazarí

Palacios Nazaríes
Kongepaladset består af tre uafhængige områder:

 1. The Mexuar, som var et offentligt område, hvor retslige og statslige anliggender blev foretaget.
  The Mexuar

  Hertil og ikke længere for den offentlige befolkning
 2. Palacio de Comares, som var kongens officielle gemakker, hvor han tog imod fine gæster. Denne del af slottet blev indrettet på en typisk muslimsk måde og man kan i dag se væggene dækket med mønstre og citater fra Koranen. Man kan også ane mange smukke farver.
  Inde fra Palacio de Comares
  Palacio de Comares indefra

  Loftet i Palacio de Comares med udskåret træ
 3. Palacios de Leones, som var slottets private område, var derimod præget af kristen indretning. Formentlig fordi Mohammed V var gode venner med den kristne konge Pedro I, Den Grusomme.
Palacio de Leones

Paladset består af en central gårdhave omgivet af flere gallerier med søjler som et kristen kloster. Fra den centrale gårdhave kan man få adgang til de forskellige haller.

Palacio de Leones udefra

Paladset er bygget for at tilfredsstille sanserne og alt fra vand, lys, farver og dekorationer er harmonisk sammensat.

Alcazaba
Alcazaba er en fæstning og en af ​​de ældste dele af Alhambra. Det antages, at før det blev bygget og før muslimerne ankom til Granada, var der allerede flere konstruktioner i samme område. Den første historiske henvisning til Alcazaba eksisterer fra det 9. århundrede, og det antages, at det derefter blev bygget af Sawwar Ben Hamdun under kampene mellem muslimer og muwalladiner (kristne, der konverterede til islam og levede blandt muslimerne).

Alcazaba

Det nuværende kompleks blev bygget af Mohammed I, der byggede vældene omkring det tidligere slot og tre nye tårne: Torre Quebrada, Torre del Homenaje og Torre de la Vela. Som følge heraf blev Alcazaba en ægte fæstning, hvor kongen etablerede den kongelige bolig. Hans søn Mohammed II havde også sin bopæl i Alcazaba, indtil paladserne var færdige. Fra da af blev Alcazaba kun brugt som en fæstning til militære formål.

Alhambra er kæmpestort!

Da de kristne overtog byen, blev der gjort meget for at reparere Alcazaba. Og på forskellige tidspunkter i historien blev det i lange perioder brugt som et statsfængsel, selv under den franske besættelse.

En af paladsets haver

Ligesom Alhambra blev Alcazaba forladt og ikke plejet i lang tid, og det var først i slutningen af ​​det 19. århundrede og begyndelsen af ​​det 20. århundrede, at restaureringen gik i gang.

Deltajer i væggene

Generalife og Palacio de Carlos V
Man kan bruge flere timer i Alhambra, men vi havde begrænset med tid fordi bussen mellem Nerja og Granada ikke går så ofte og så var vi dødsultne, så vi skulle også nå at spise noget mad. Derfor nåede vi ikke at se alt, hvad Alhambra tilbyder og jeg har Generalife, haverne og Carlos V paladset til gode.

Kilde: alhambradegranada.org

One Reply to “Alhambra de Granada”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *